geluk


Wat betekent Geluk voor jou?

Laatst zette ik deze Loesje op Facebook.

loesje-weigerenongelukkig

Ik kreeg er heel wat likes op. Ik was verrast dat zoiets zoveel mensen aanspreekt. Waarom eigenlijk? Blijkbaar voelen steeds meer mensen zich ongelukkig en zijn op zoek naar geluk. Maar wat is eigenlijk geluk? En waar vind je dat? We zoeken het vaak buiten onszelf, terwijl het veel dichterbij is dan we denken.

Hebben, hebben, hebben…
In media en reclames worden we nogal eens lekker gemaakt met mooie plaatjes van gelukkige mensen, gezinnen in prachtige huizen, met schitterende bedden, de modernste keukens en het lekkerste eten.
Is dat waar het werkelijk om gaat? Kopen kan best een geluksgevoel, opleveren. Alleen dat is maar een geluksmoment en dat duurt maar even. Dan moet er weer gekocht worden. Bovendien gaat het hier alleen om materiële dingen, om hebben, hebben, hebben.

Positief formuleren
Er wordt heel veel geschreven over geluk en dat je dat zelf kunt beïnvloeden. Het is waar dat je zelf veel veranderen kunt in je leven. Maar hoe doe je dat?
Het werkt het beste als je je wensen positief formuleert. Als je bovenstaande Loesje nog eens goed bekijkt, zul je zien dat er twee ontkenningen in staan: weigeren ongelukkig te zijn. Ze heffen elkaar op waardoor het samen een bevestiging is. Ons brein pikt dat niet op. Die zal de informatie cognitief goed kunnen verwerken, maar als gevoel blijft het woord ongelukkig hangen. En dat is nu net wat we niet willen. In mijn blog Positiviteit lees je hier meer over.

 

Loesje in een positieve zin
Je kunt de Loesje veranderen in: steeds meer mensen eisen of dwingen het af gelukkig te zijn. Ik denk alleen niet dat afdwingen zal werken. Ga liever met de stroom mee en voel je blij en dankbaar voor wat je al hebt. Anders blijf je vanuit een tekort denken en formuleren.

Maak er liever van: Steeds meer mensen doen er alles aan om gelukkig te worden, of gaan voor hun geluk. Dat zal waarschijnlijk meer opleveren.

Wat is gelukkig?
In de Volkskrant bijlage Vonk van 22 november, las ik het artikel ‘We moeten samen dromen’ van Jonathan Holslag. Hij zegt: “De mens wil niet alleen welvaart, maar ook zingeving. Daar word ie gelukkig van. Het gaat niet alleen om vrije tijd, maar om vreugdevolle tijd. Het gaat niet alleen om eigen welvaart, maar ook om de aspiratie aan de welvaart van anderen bij te dragen”. Samen dromen!
Dat is zeker waar. Zingeving in je leven, een doel hebben en daar voor gaan, houd je wakker en actief. Samen met anderen.
Maar maak je niet afhankelijk van anderen. Ga niet zitten afwachten en neem zelf het heft in handen. Anderen, zoals bijvoorbeeld de regering of de maatschappij, kunnen het niet voor je regelen.

Geluk zit binnenin je.
In mijn boek Geluk op je pad… kun je lezen dat een ogenschijnlijk klein voorval een enorme impact kan hebben op je leven. De 20 mensen wiens ‘Helende Reis’ ik in het boek belicht, zaten allemaal in de knoop met iets ‘kleins’. Een enkeling met iets ‘groters’. Allemaal voelden ze dat ze niet ten volle konden leven. Niet echt konden zijn wie ze werkelijk zijn. Gedurende het traject gingen ze steeds meer van zichzelf houden. Er kwam ruimte voor acceptatie, inclusief al hun tekortkomingen. Dat gaf een enorme rust. Dat maakte hen gelukkig. Volgens mij is dat de allerbelangrijkste ontdekking: geluk zit binnenin je.

Jouw bron – ervaring.
Als iemand me zijn probleem heeft verteld, gaan we op zoek naar de emoties die daar bij horen. Ik nodig hem daartoe uit: ‘Voel maar, open je er maar voor. Wat zit er onder? En wat is er nog meer? Voel maar…’
Het lijkt gek, maar als je door al die lagen heen gaat is er niets meer. Als je dan nog dieper gaat, dan kom je uit bij waar het eigenlijk om gaat, bij de bron. Bij sommige mensen uit zich dat heel beeldend en explosief, bij anderen gaat dat heel subtiel met een gevoel van rust en overgave, liefde, acceptatie, alles omvattend geluk, één geheel… Die bron ervaring maakt de Helende Reis zo bijzonder.

Geluk is dus voor mij iets dat in je zit: rust, vrede met jezelf,  houden van jezelf. Dat is VRIJHEID.
Iemand anders zei: vrijheid in verbondenheid, in verbonden situatie me vrij voelen, geen beklemmend moeten, controle of regels. Vrij!
Vanuit dit basis gevoel van geluk van binnen kun je alles aan. Ook als het even wat minder met je gaat.
Je hebt vertrouwen in het leven zelf. Daar gaan we voor.

Hoe ga jij voor je geluk? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Wil je het me mailen???
Graag via
www.margotdehoest.nl/contact