Aandacht


Aandacht als belangrijke levensbehoefte

Heb jij het idee dat je genoeg aandacht krijgt van anderen? Dat mensen je zien staan en laten weten dat je er toe doet. Dat je voelt dat men van je houdt. Aandacht krijgen is voor ieder mens heel belangrijk.  Een kind dat het volledig moet missen, kan zelfs doodgaan, of krijgt er later in zijn leven last van.

Toen ik kind was
Iedere tijd heeft zijn eigen aanpak van opvoeden. Iedere generatie doet het weer anders. Opvoedkundige  inzichten veranderen. Psychologische onderzoeken dragen hun steentje bij.
Toen ik kind was, werd je geacht je mond te houden als “grote mensen” praatten. Als er visite was moest ik mezelf vermaken. Of ik zat bij de visite en luisterde, gaf alleen antwoord als mij iets gevraagd werd. Dat was toen heel normaal. De kinderen van tegenwoordig krijgen alle aandacht en staan bijna altijd in het middelpunt. Zij mogen mee beslissen, kiezen wat ze willen eten of snoepen, over alles meepraten.
Dat is een ander uiterste. Alles heeft zijn voor en tegen.

Het zit nog in je lijf
De baby’s van vlak na de oorlog werden zo snel mogelijk in een voedingsschema geduwd. Ze moesten zich aanpassen aan de behoeftes van de ouders. Kinderen voelen dat. Ze zullen zich het altijd herinneren, al hebben ze er nog geen woorden voor. Het wordt als het ware in de lichaamscellen opgesloten.
Een klant vertelde het verhaal dat ze de eerste nacht na haar geboorte in het achterhuis werd gezet. Want moeder had haar rust nodig. Haar hele leven lang droeg ze al een diep gevoel van eenzaamheid bij zich. Zonder te kunnen benoemen waar dat vandaan kwam. In de Helende Reis Methode die ik haar bood, kreeg ze er grip op. Met wat moeite wist ze haar angst te overwinnen om de eenzaamheid opnieuw te voelen. Daarna lukte het haar het toe te laten en die periode in haar leven af te sluiten.

Aandacht, Positiviteit en Vitaliteit
Aandacht en positiviteit brengen je steeds meer vitaliteit. De kern is dat je aandacht hebt voor alles wat je doet. Te leven in het nu, ook wel bekend als mindfulness. Mensen hebben verleerd om met aandacht te leven.
Het gaat ook om aandacht voor jezelf. Wat voel jij en wat wil jij zelf? Misschien heb je geleerd dat aandacht besteden aan jezelf slecht is, dat het niet hoort. Misschien vind je jezelf wel een egoïst? Anderen gaan voor, zo doe je dat nu eenmaal.
Voor iedereen geldt een ander verhaal. Leven met aandacht en het hebben van aandacht voor jezelf zijn dingen die je in mijn APV-Workshop (weer) kunt leren.

Gebrek aan zelfvertrouwen
Als je aandacht hebt voor jezelf, ontdek je misschien wel een gebrek aan zelfvertrouwen. Of zie je opeens je eigen overtuigingen die je al jaren beperken in je leven. Dat is confronterend.
Een paar jaar geleden werkte ik met een hele zachtaardige vrouw. Ze stond niet zo zeker in het leven.  Haar zus daarentegen liet altijd duidelijk haar mening horen. De vrouw voelde dat haar moeder daar niet goed raad mee wist. Onbewust had ze zich als kind voorgenomen:  “Ik zal altijd lief zijn”.  Pas in de Helende Reis besefte ze zich dat. Als kind was het voor haar de beste oplossing, maar nu had ze er last van. Het zijn schijnbaar kleine dingen die door blijven werken in wie je bent en hoe je reageert. Heel subtiel gaat dat.

Of juist volop zelfvertrouwen
Soms lijkt het juist heel erg goed te gaan. Blaakt iemand van het zelfvertrouwen. Zoals de vader van rond de veertig die zich bij mij meldde. Hij had een zeer verantwoordelijke baan en een leuk gezin. Met gemak droeg hij de verantwoordelijkheid die dit met zich meebracht. Dat hij daarmee zijn vrouw veel uit handen nam, zorgde voor een ongelijkwaardige relatie. Bovendien wist hij het naar zijn kinderen altijd beter.
Ook hij deed in de Helende Reis zijn verhaal. Hij bleek een gehandicapte broer te hebben. Alle verwachtingen van zijn ouders waren op hem gericht. Hij was immers gezond en intelligent. Hij had daardoor als kind het idee ontwikkeld dubbel te moeten presteren. Zowel voor hem als voor zijn broer. Toen hij dat besefte, kwamen de tranen en viel alle spanning van hem af.

Aandacht helpt
Het heeft mijzelf erg goed gedaan om door middel van de Helende Reis, ook wel Journeytherapie, aandacht te besteden aan mezelf. Het heeft me vrij gemaakt van mijn beperkende ideeën. Ik ben los gekomen van overtuigingen en patronen die diep geworteld zaten in mijn lijf.
Aandacht krijgen van anderen is voor ieder mens heel belangrijk. Maar misschien nog wel belangrijker is het dat je aandacht durft te besteden aan jezelf.

Margot de Hoest

 

Mijn volgend Blog gaat over Positiviteit.

Wil je mijn 5 tips voor Vitaliteit ontvangen?  Vul dan het contactformulier in op mijn website.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *