Positiviteit


Positivo of doemdenker? Wat ben jij?

Van Kooten & De Bie wisten met de Positivo’s het onderwerp optimisme goed onder de aandacht te brengen. Twee typetjes die hun leven hadden gebeterd. Het was een parodie op de positieve houding van Gert en Hermien na hun bekering tot het Christendom. Een mooie tegenhanger van het ‘doemdenken’ waar zij jaren eerder mee op de proppen waren gekomen.
Ben jij een positivo of doemdenker? Lees verder om te zien wat beter voor je is.

Hoe sta jij in het leven?
Zie jij kansen, ben je vol vertrouwen, of zie je altijd wat er fout kan gaan?
Weet dan dat positief in het leven staan je verder helpt. Het vergroot je veerkracht, je vitaliteit en je immuunsysteem. Dus probeer jezelf te betrappen op negatieve gedachten, doemdenken, het zien van beren op de weg, irritaties en chagrijn. Zit je te mopperen op jezelf, je partner, je kinderen, collega, enzovoort? Hoe doe jij de dingen? Hoe leef jij? Want wat jij gelooft, zo zal het ook uitpakken. Het helpt om je daarvan bewust te zijn en te durven accepteren dat iets op dat moment is zoals het is.

Hoe zit dat met jouw aantrekkingskracht?
Ik las deze maand in de Optimist (voorheen ODE): “ Als je stress afwisselt met rust, heeft het juist een positief effect. Het stimuleert je iets te bereiken. Er waren onderzoeken gedaan die het belang aantoonden van hoe jij zelf stress ziet. De mensen die vinden dat stress erbij hoort en stress als uitdaging zien, hebben nergens last van. De mensen die stress ervaren als een uitputtingsslag, daar pakte het ook uit als zodanig”. Dit is een mooi voorbeeld van de wet van aantrekkingskracht: waar je aandacht aan geeft, versterk je. De manier waarop je je gedachten formuleert, dat trek je aan. Dus positief trekt positief aan, negatief trekt negatief aan.

Ben jij meestal voor of tegen?
Ons knelpunt is dat we vaak beter weten wat we niet willen dan wat we wel willen. We zijn tegen oorlog, geweld, enzovoort. Als je zegt ‘ik wil dat niemand meer ongelukkig is’, ontvangt de wet van de aantrekkingskracht dat als ‘ik wil dat iedereen ongelukkig is’. Er wordt geen rekening gehouden met ‘niet’, ‘geen’ of een andere ontkenning. Ga liever voor je uitdaging. Dus ga voor: ik wil dat iedereen gelukkig is!!!

Waarom doe jij niet wat je zegt?
Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe het komt dat mensen het ene zeggen en toch het andere doen. Dat ze bijvoorbeeld zeggen dat ze gaan stoppen met roken, of gaan afvallen. Ze willen het graag en toch krijgen ze het niet voor elkaar. Hoe komt het dat je dingen wel wilt veranderen en het je toch niet lukt?
Misschien moet je eerst je ballast opruimen. Als kind trek je namelijk al allerlei conclusies over hoe de wereld werkt. Dat geldt zowel voor kleine als  voor heftige dingen die gebeurd zijn in je leven. In de loop van je leven word je daarin vervolgens steeds bevestigd. Wat resulteert in een scala aan onverwerkte emoties en overtuigingen die je alsmaar beperken in je leven. Ze kunnen je aanzetten tot doemdenken waardoor je niet voor elkaar krijgt wat je heel graag wilt.  

Kun jij loslaten?
Hoe kom je af van onverwerkte emoties en beperkende overtuigingen? Vergeving is het ultieme loslaten. Toch kun je iemand pas vergeven als je eerst doorvoeld hebt wat er toen werkelijk bij jou leefde. Een valkuil is dat je in het begrip gaat. Zoals “mijn moeder had het ook zo druk met de winkel”, “grote gezin” of… Nee, probeer eerst uit te spreken en te voelen dat je de aandacht van je moeder miste.

Kun jij nog lachen?
Lachen werkt als gelukshormoon, het wekt in je lichaam hormonen of neurotransmitters op, endorfines.
Er schijnen zelfs mensen te zijn die zichzelf door het kijken van lachfilms weten te genezen. Dankbaarheid doet hetzelfde. Je kunt dit bij jezelf verder ontwikkelen of ‘cultiveren’.
Hoe kun je dat doen? Ga er uitgebreid voor zitten en begin te schrijven. Waar ben je allemaal dankbaar voor?
Dat is de stoel waar je op zit, het dak boven je hoofd, het eten iedere dag, de mensen om je heen. Als je gaat schrijven, komen de dingen vanzelf in je op.

Doemdenken gaat bij ons mensen als vanzelf. Durf juist te voelen waar je dankbaar voor bent en je kansen te zien, dan wordt je vanzelf een positivo. Het is geen schande om daar hulp bij te vragen.

Margot de Hoest

 

Tip voor vitaliteit: Begin je dag met een intentie, altijd positief geformuleerd: zie, hoor, voel voor je hoe jouw dag zal verlopen. Spreek die uit, bijvoorbeeld: ‘Alles gaat vandaag moeiteloos’. Ook dat gesprek met je baas, de reis naar je werk, het gesprek op school over je kind…..

Wil je mijn 5 tips voor Vitaliteit ontvangen?  Vul dan het contactformulier in op mijn website.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *