vitaliteit

Hoe vitaal ben jij? Tips voor meer vitaliteit.

Fit en energiek zijn, leuke dingen kunnen doen en lekker in je vel zitten. Het staat vaak bovenaan onze verlanglijst en we doen er alles voor. We doen meer aan sport, zijn gezonder gaan eten, vullen het aan met superfoods. Want wie wil er nu niet vitaal zijn? Maar vitaliteit zit niet alleen in je lichaam, het zit ook in je geest.

Vasthouden van positiviteit
In mijn vorige blog schreef ik er al over: positief in het leven staan is heel belangrijk. Het is van grote invloed op hoe vitaal je je voelt. Het valt alleen niet mee met alle negatieve berichten die ons via de media bereiken: een oorlog, een onthoofding, ebola. Ga zo maar door. De hele dag door hoor en lees ik die berichten. Ze benadrukken vooral de hulpeloosheid van de wereld. Het valtme soms zwaarme er niet door mee te laten slepen. Het is alsof er geen positieve dingen meer gebeuren in ons leven en we er geen invloed op hebben. Toch wil ik mijn ogen niet sluiten voor wat er gebeurt in de wereld.
De koning zei in de troonrede: “De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze samenleving”. Haat en angst gaan hand in hand. Als je er in opgroeit vergiftigt het je leven, inclusief je immuunsysteem. Ik zie kinderen in de Gazastrook leuzen vol haat roepen. Daar gaan hele generaties overheen voordat dat weer ‘gerepareerd’ is. Voordat er weer ruimte is voor positiviteit en liefde.
Het is ondanks alle negatieve berichtgeving belangrijk vast te houden aan positiviteit. Blij te mogen zijn dat we in het vrije Nederland wonen. Waar we gewend zijn om onze eigen keuzes te maken. Waar we de luxe hebben om op onze eigen manier op zoek te gaan naar wegen om onze vitaliteit te vergroten.

Lichaam en geest in balans
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ wordt er gezegd. Vanuit die gedachte is het goed om aandacht te besteden aan je lichamelijke conditie. Maar daarmee alleen ben je er niet. Je kunt lichamelijk nog zo gezond zijn, als het geestelijk niet goed zit, is dat een aanslag op je energie. Het gaat om de balans. Naast aandacht voor het lichaam zul je aandacht moeten hebben voor de geest. Veel mensen gaan daarom yoga doen, voor innerlijke rust.

Energielek dichten
Energie kan op veel manieren wegsijpelen. Zitten er privé dingen niet lekker of heb je stress op je werk? Het gaat ten koste van je energie. In een vorig blog schreef ik over ‘aandacht’. Met aandacht je dingen te doen en vooral ook aandacht voor je zelf te hebben. Werkelijk naar jezelf te luisteren: wat wil je, wat voel je. En daar naar te gaan handelen. Aandacht voor jezelf hebben is ook: op zoek gaan naar waar jouw energielek zit. Hoe kun je zorgen dat je lichamelijke en je emotionele gezondheid in harmonie zijn?

Aandacht met Positiviteit, ik zie het als een optelsom. Daar komt Vitaliteit of levenskracht uit voort. Het zijn de ingrediënten van mijn AVP-workshop (Aandacht-Vitaliteit-Positiviteit). Eind oktober geef ik er weer een. De datum en de tijd staan nog niet vast, dus hou hiervoor op mijn website in de gaten. Als je laat weten dat je interesse hebt in deze workshop dan hou ik je op de hoogte. Soms kan vitaliteit wel een beetje hulp gebruiken.

Margot Hoest

 

Voor andere vragen kun je ook op mijn site terecht
maar ook voor aanmelden voor de Nieuwsbrief 
en voor aanvraag van mijn 5 gratis tips voor Vitaliteit