Emotionele vrijheid!


 Vrijheid in jouw leven. Ken jij emotionele vrijheid?
We hebben laatst weer het Bevrijdingsfeest op 5 mei gevierd. We praten op 4 mei over oorlogsherinneringen, hele pijnlijke herinneringen worden opgehaald en vreselijke verhalen. “Daar willen we wat van leren, van wat er toen gebeurd is, zodat er nooit meer oorlog komt”. Er is ook ander commentaar: “nog altijd gaat het alleen maar over WO II. In ons leven, in onze maatschappij zijn we helemaal niet vrij. Dus wat moet ik met die viering?”
Ali B. was dit jaar ambassadeur van de vrede. Hij formuleerde het heel positief: de helden van toen, zei hij, laat je door hen inspireren. Dat worden de helden van nu, de helden van vandaag. Wees je eigen held, zodat we trots kunnen zijn op elkaar. Vrijheid en Bevrijding zet hij hier naast elkaar! Dat vind ik mooi.

Vrij land of vrij zijn.
Dat zijn twee verschillende vormen van vrijheid. De ene gaat over leven in een vrij land. Daar mag je alles zeggen wat je wilt, doen wat je wilt, eigen keuzes maken, zelfontplooiing . Schelden, over anderen heen walsen of elkaar voor rotte vis uitmaken, is weer een heel ander verhaal. Daarover een andere keer.
De tweede gaat over emotionele vrijheid.

Hoe doe jij dat in jouw leven? Ben jij vrij?
Doe jij alles vanuit vrijheid, uit vrije wil? Of laat jij je leiden door wat anderen van je verwachten? Voel je je schuldig als je nee zegt? Blijf je uit beleefdheid langer zitten, terwijl je eigenlijk liever naar je bed wilt of een wandeling zou maken? Zeg jij het maar, als je gevraagd wordt welke film te bezoeken. Omwille van de lieve vrede je mond houden, past dat bij jou?

Ware vrijheid is emotionele vrijheid.
Ik kijk liever naar ieder mens als individu. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, inclusief beperkingen, triggers en zwakke punten. Als je daarmee aan de slag gaat, bijvoorbeeld door eigen emoties te verwerken en op te ruimen, kom je tot emotionele vrijheid. En dat geldt echt niet alleen voor mensen met traumatiserende ervaringen. Nee, jij en ik, wij allemaal kunnen in ons leven nare dingen hebben meegemaakt. Soms een opstapeling van een heleboel kleine dingen. Daar door heb jij je overtuigingen over hoe te leven en hoe te zijn gevormd. Dat was toen een goede beslissing zo te denken, nu loop je er tegenaan en kun je er veel last van hebben.
En daar gaat het om, volgens mij. Kies er voor open te staan, steek je hand in eigen boezem. Je kunt zoveel leren van je eigen toen.

Bevrijding begint bij jou
Als jij in je kracht kunt staan, laat jij je bijvoorbeeld niet meer raken door wat anderen zeggen. Als je fouten maakt, mag dat gewoon en voel je je niet meteen schuldig of te kort schieten. Dan ben je in staat zonder lading te zeggen wat en hoe jij iets wilt. Dan bedoel ik niet dat je nooit meer rekening gaat houden met anderen. Integendeel! Dan hoef je de (innerlijke) strijd niet meer aan te gaan. Dat zeg je ja of nee, heel van zelf sprekend.
Dan wordt je innerlijke criticus stil. En dat is VRIJHEID in hoofdletters!

Vragen over hoe jij vrij kunt worden? Stel ze in een gratis gesprek: www.margotdehoest.nl

 


Eén reactie op “Emotionele vrijheid!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *