Sleutel opvoedingsvragen ligt bij ouders


Ik ben Margot de Hoest en ik begeleid ouders met opvoedingsvragen om beter met hun kinderen te kunnen communiceren. Ik gebruik hierbij de Journey-methode.

Je kind laten uitgroeien tot een vrij kind?  Dat het mag zijn wie het is? Dat het leert zich verantwoordelijk te voelen voor eigen leven en in staat is vrije keuzes te maken? Dat wil iedereen, toch?

Hoe komt het dan toch, dat…, ook al doen ouders altijd hun best, en hebben zij er alles voor over om hen gelukkig te zien, dat er toch momenteel zoveel kinderen zijn met problemen en met labels? Dat er toch zoveel ouders met opvoedingsvragen rondlopen? Om maar niet te spreken over alle stress, burn-out, depressie, (v)echtscheidingen.

Ik zou het liefst van de daken willen schreeuwen:
“ouders, de sleutel voor de oplossing van opvoedingsproblemen ligt bij jullie zelf! “
Want, als jullie eerst zelf met je “onverwerkte zaken” aan de gang gaan en de “eigen ballast opruimen”, moet je eens zien hoeveel effect dat heeft op het hele gezin. Een probleem van het kind staat nooit los van alle mechanismen die in een gezin spelen. Het hele plaatje doet ertoe. Pak de bron aan.

Daarom richt ik mij in mijn begeleiding meer op de ouders dan op de kinderen.
Als de begeleiding alleen maar op de problemen van het kind gericht blijft, groeien die problemen alleen maar.
Opvallend vind ik het, dat de meeste volwassenen in hun Helende Reizen, altijd zelf nog aan “dingen” uit hun jeugd werken. Ik heb ondertussen zo’n 12 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met de Journey-methode.
Daarom: hoe eerder de problemen worden aangepakt… hoe gemakkelijker jouw kind VRIJ wordt.

Trouwens, ik las laatst dat volwassen kinderen het nauwelijks kunnen opbrengen mantelzorger voor hun ouders te zijn. Volgens mij, komt dat, doordat daar nog van alles in de weg zit.
Zoals bij Margaretha, een vrouw van 60+. Zij deed, als enige dochter, veel voor haar moeder in het verzorgingshuis.
Toch ergerde zij zich vaak aan haar moeder. De manier van hoe zij iets vroeg te doen voor haar, dat voelde als commanderen. In de Helende Reis werd zij zich bewust, dat zij nog altijd vast zat in haar “kind-patroon”. Toen ze zich eindelijk in het proces kon uitspreken naar haar moeder, wat zij voelde als haar moeder zo en zo deed, toen zij nog maar een klein meisje was, viel alles op zijn plek. De relatie met haar moeder is aanzienlijk verbeterd.

Als ouders zelf vrije mensen zijn, straalt dat af op hun kinderen.
Ik neem niemand iets kwalijk, of geef niemand de schuld. Ouders geven hun kinderen nu eenmaal hun onverwerkte zaken door. Zo gaat dat al eeuwen. Zij droegen de pijn van hun eigen ouders, die weer van hun ouders, ga zo maar door, van generaties daarvoor.
Jij bent in staat dat te doorbreken. Te kiezen om vrij te zijn.
Dat voorleven aan je kinderen, is de beste opvoedingsmethode.

De Journey / Helende Reis en de Luisterkind Methode vind ik een ijzersterke combi.
Dat betekent dat ik begin met een Afstemming op het kind om snel duidelijk te krijgen wat er speelt in een gezin aan opvoedingsvragen. Ik ga als het ware “met het kind in gesprek”. Het kind kan dan zelf aangeven, wat veranderd dient te worden.
Bijvoorbeeld dat mama eerst de scheiding moet verwerken, of eerst mag gaan rouwen over het verlies van haar moeder. Of dat papa heel lief is, maar veel te druk. Zelfs thuis zit hij nog met zijn smartphone aan tafel, zodat hij geen echte aandacht heeft.

Zoals ook bij Susan, een meisje van 13 jaar. Haar moeder belde me, omdat zij zich zorgen maakte over haar dochter. Zij was een eetprobleem aan het ontwikkelen. Al in het eerste gesprek met Susan, bleek dat het huwelijk van haar ouders in een dip zat. Als ik me was gaan richten op haar eetprobleem, was dat uitgegroeid tot een enorm probleem. Susan gaf eigenlijk een signaal af, “ik ben er ook nog!” Gelukkig stonden beide ouders open voor mijn voorstel zelf een Helende Reis te komen doen. Susan kwam in totaal 3 x, moeder en vader beiden 2 x. Happy end!

Of dat jongetje van 5 jaar met eczeem. Ik noem hem Jan. In de Afstemming gaf hij aan, dat zijn moeder eerst haar scheiding moest verwerken. Alle spanning kwam er bij Jan uit via zijn huid, zo gaf hij aan.
Nu na 5 Helende Reizen door zijn moeder, gaat het goed met Jan. Zijn huid is rustig en hij slaapt weer goed.
Soms doen er zich spanningen voor tussen vader en moeder, bijvoorbeeld als vader op het laatste moment toch niet langskomt. Dat merk je meteen aan zijn huid…

Ik heb een boekje geschreven: “Geluk op je pad… “ Daarin kun je lezen dat vaak schijnbaar onbelangrijke zaken jouw levensgeluk in de weg staan. Dat boekje is via mijn site te verkrijgen.

Levenslange items krijg je niet weg door er alleen maar over te praten, of door inzicht. Die kun je ook niet in één Helende Reis opruimen. Wat er wel gebeurt, is, dat jij nu de keuze kunt maken om jouw “natuurlijke” emoties niet meer weg te stoppen. Deksel erop en er niet meer aan denken. Doen alsof er niets is gebeurd.

Daarom bied ik een traject aan: je ontvangt eerst een vragenlijst, voor een situatieschets en om je hulpvraag te verwoorden. De eerste sessie is een Helende Reis. Als de methode je aanspreekt, teken je voor 5 -7 sessies. Dat zijn Helende Reizen, een Enneagram-interview en coachsessies.  

Ik nodig je uit naar mijn website te gaan: www.margotdehoest.nl. Daar vind je informatie hoe ik te werk ga.
Ook kun je je daar aanmelden voor mijn Nieuwsbrief.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *