Ergernissen, in tijd Corona


tekening Paul Mertz

Ergernissen, nu we thuis zitten in deze tijd van Corona.
Hoe ga je daar op een positieve manier mee om?

VERGEVEN kan jou daar heel goed bij helpen.

Toe maar…!

Ik bedoel daarmee: aandacht geven aan wat jij zelf het liefst zou willen. Aandacht voor jouw verwachtingen.
En dan loslaten wat nodig is.


Ontspannen sfeer

Nu we allemaal thuis moeten blijven, het hele gezin bij elkaar, of jij samen met jouw partner, is het zaak de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden.
Dat valt niet mee, nu we allemaal boven op elkaars lip zitten, niets leuks te vertellen hebben, omdat we weinig meemaken met anderen, buitenshuis, op school of werk of waar dan ook. De verveling slaat toe. Die situatie kennen we eigenlijk niet. Ik merk ook dat bij mij de spanning  zo af en toe kan stijgen. Zeker als ik buitenshuis ben geweest, boodschappen gedaan, 1,5 meter afstand. Je moet overal zo ontzettend bij nadenken.

Opvoeden wordt anders
Voor ouders wordt opvoeden nu iets totaal anders. Iets waar je goed over na moet denken. Of ook als je met je partner alleen thuis zit, vraagt dat om improvisatie -vermogen. En je kunt daar best wat hulp bij gebruiken.

Ergernissen
Je gaat je wellicht ergeren aan dingen waar je normaliter overheen stapt. Je kunt wel een paar keer vergoelijkend zeggen, oh, hij/zij heeft het ook zwaar. Maar dat hou je niet lang vol. Het is ook een valkuil, want je hebt misschien nog niet door wat er bij jou gebeurt.
Zo hebben mijn man en ik wel eens misverstanden over mijn woordgebruik. Ik zeg iets en dat wordt door hem anders opgevat. Meestal lachen we daarom. Nu kan ik me er aan ergeren. En als ik daar niets mee doe, gewoon voor mezelf, stapelt zich dat alleen maar op.

Erover praten
Je kunt er op een rustig moment altijd over praten, dat is prima. Dat is niet altijd voldoende. Bovendien is het dan zeker zaak, dat je vanuit jezelf praat en vertelt hoe jij je voelt. En niet met de vinger wijzend naar de ander jij ook altijd..

Vergeven is iets anders dan goed praten
Als jij door hebt dat jouw ergernissen zich opstapelen, dan kan Vergeven jou heel goed helpen. Niet dat je gaat goed praten wat jouw partner deed of zei. Of dat jouw kind het geduld verloor en jou uitschold..
Nee dat bedoel ik niet.

Hoe gaat het vergeven dan?
Stap 1 verwachtingen
Het gaat er om dat jij voor jezelf duidelijk krijgt wat jouw verwachtingen zijn bij deze gebeurtenis, in deze situatie.
Als jouw kind je uitscheldt, en je weet niet meteen hoe te reageren, trek je dan even terug. Ga misschien alleen even naar de wc, om te voelen waar jouw teleurstelling/ ergernis mee te maken heeft. Want dat is zo belangrijk, dat je gaat voelen wat er bij jou geraakt wordt.

Ga voelen wat je eigenlijk liever had gehad.
Bv. ik had liever gehad dat je naar me luisterde, dat je respect had voor mij, dat ik heel erg mijn best doe jou met je wiskunde te helpen. Ik had verwacht dat je dat allemaal zou aanvoelen. Dat je zou accepteren hoe ik op mijn manier een en ander aanpak. Ik had zo graag gewild dat je dat gewoon had gezegd.

Altijd positief geformuleerd. Dus niet, ik had gehoopt dat je niet zou schelden. Zeg liever: ik had gehoopt dat je naar mij luisterde, dat je rustig zou blijven, dat we er over konden praten…

Je gaat net zolang door, voor jezelf, met het formuleren van jouw verwachtingen, totdat je alles hebt gezegd tegen jezelf. Tot er niets meer over is.

Stap 2 loslaten verwachtingen
Haal even diep adem en dan zeg je rustig: maar dat heb je niet gedaan, daarom laat ik het nu los. Ik geef mijn verwachtingen op. Dat geeft al meteen opluchting.

(Als je merkt dat je geen opluchting voelt, ga dan terug naar stap 1 jouw verwachtingen. Misschien ben je iets vergeten. Misschien voel je, dat er wel vaker niet naar jou geluisterd wordt. Ook al doe je zo je best. Spreek dat allemaal ook nog uit. En dan kun je weer terug naar stap 2, loslaten van je verwachtingen).

Stap 3 vergeven
Ik geef je alle verantwoordelijkheid voor jouw gedrag… (maak handgebaar geven)
en ik neem mijn verantwoordelijkheid voor hoe ik reageerde… (handen tegen hart)
Ik vergeef je, zeg je dan.

(Soms voel je daarbij wat jij zelf “fout” deed. Dan kun je ook jezelf vergeven).

Mijn TIP aan jou is in deze tijd van Corona:

– Laat de boel niet te hoog oplopen.
– Neem regelmatig de tijd om te voelen wat er voor jou niet helemaal lekker loopt.
– Zolang jij zelf goed in je vel zit, kun je de hele wereld aan.
– Dan kun je iedere dag weer fris beginnen.
– Iedere dag een nieuwe kans voor jou en je huisgenoten.

Het gaat er altijd om te blijven voelen wat een en ander met jou doet.
Dan kun je daarna  “maatregelen” nemen:
Bv. door in een rustig gesprek je partner er op te wijzen dat jij niet blij wordt als
hij/zij  zo-en-zo doet.
Of door je zoon/ dochter er op te wijzen dat schelden niet op prijs gesteld wordt. Zelfs verboden is. Vertel wat het met jou doet. Grenzen aangeven is altijd goed. Jouw grenzen als mens èn opvoeder.
Of door een time-out te nemen of voor te stellen.
Door te vergeven.
Dat helpt bij kleine dingetjes, maar ook bij grote, heftige emoties.

Succes ermee en alle goeds
Margot de Hoest

PS.  Mocht je merken dat Vergeven niet voldoende is, en dat er iets onder weggestopt zit, iets van vroeger, dan kun je me natuurlijk altijd mailen, FaceTimen of Skypen. Dan kunnen we samen kijken wat er nodig is voor jou op dit moment.

www.margotdehoest.nl 

Ik vind het altijd leuk te horen wat Vergeven voor jou heeft gedaan.
Dank alvast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *