Verbinding en Verbroedering


VERBINDING everzoeningn VERBROEDERING –  januari 2017

Je hoort veel over VERBINDING de laatste tijd. Sinds ik er erop let, kom ik het overval tegen.
Ik heb een lange lijst inmiddels. In de Nieuwsbrief van december 2016 noemde ik er al een aantal.
Toen in combinatie met Goede Voornemens voor 2017.

Claudia de Breij
De Oudejaars conference van Claudia de Breij ging ook weer over dit onderwerp. Ik heb daar van genoten. Ik vond haar heel sterk.
In mijn woorden:
Laten we asjeblieft eens ophouden met het vergroten en benadrukken van de kloof, alle verschillen,
alles en iedereen naar beneden halen, constant BOOS  zijn….
Ze eindigde de conference dat we toch gewoon in een prachtig land leven, waar je alles kunt zeggen, waar je gewoon VRIJ bent.

Vrijheid of Veiligheid
Want gaat het in onze westerse wereld niet veel meer om Vrijheid dan om Veiligheid? Met alle controle en straffen die daarbij horen?Die vraag stelde Ulrike Guérot terecht in haar documentaire. Zij heeft voor Europa een pracht oplossing bedacht. Hele interessante doc. van VPRO Tegenlicht 11 december 2016.
Nu gaat het in Europa alleen maar over de economische belangen en over geld.
Ulrike Guérot wil een Eurotopia: Een republiek met een sterk parlement en een president. Maar bestaande uit 50 losse staten, of noem dat regio’s. Burgers kunnen zich met die regio’s identificeren, voelen zich verbonden met elkaar en voelen zich daar vrij.
Hopelijk wordt er wat gedaan met haar idee.

Ik zie verbinding  als tegenwicht tegenover alle negativiteit in onze samenleving:
Het wij- en zij- denken. Vergroten van alle gevoelens van angst. Ik wil het zetten tegenover het aanschoppen, door bijvoorbeeld Wilders, tegen de door hem genoemde neprechtbank, het zgn. nepparlement, de basis van onze rechtstaat. Kortom tegen het opzetten van de verschillende groeperingen in onze maatschappij tegen elkaar, onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Of tegen elkaar uitspelen. Onderbuikgevoelens. En vooral maar BOOS zijn. Dan bereik je het beste wat je wilt, krijg je aandacht, (mooi verwoord door Claudia.) Boos zijn, zonder met oplossingen te komen.
Ik kan daar met mijn pet helemaal niet bij. Er kan zeker van alles beter in ons land. Het VVD-stempel staat bijna overal op. Meer sociale maatregelen, betere zorg, graag. Maar bereik je dat door mensen tegen elkaar uit te spelen en tegen elkaar op te zetten? Door te schelden en te schoppen?

Typhoon
Op maandag 12 december lees ik het interview in de Volkskrant met Typhoon. Het ging , zoals te verwachten, over racisme en etnisch profileren. Prachtig zoals Typhoon zegt: Er is veel dreiging in de maatschappij.  Het kost weinig moeite om je daardoor te laten beïnvloeden. Maar ik kies ervoor optimistisch te zijn,  zonder naïef te zijn.
Met negativiteit helpen we elkaar niet.
Ook na een heftige, negatieve reactie op een concert op zijn Facebook pagina, vertelt Typhoon hoe hij het dan wel doet: “Dus ik telde tot tien en stuurde hem een bericht, jammer dat je het zo ervaren hebt, ik hoop dat je de rest van de avond wel tof vond, niets anders dan liefde. Ik kreeg direct een bericht terug, “sorry, ik meende het niet zo, ik had geen goeie avond”.
Zo bestrijd je negativiteit met LIEFDE. Daarmee “ontwricht je het spel”!

Asporaat en Amhali
Op 13 december lees ik in de Volkskrant dat Jandino Asporaat en Najib Amhali, cabaretiers die samen gaan optreden in de Kuip op 1 juli 2017.  Ze willen verbroederen zonder te kwetsen.
VERBROEDERING: Asporaat zegt: “er ligt de laatste tijd zo veel nadruk op de verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland, maar wij willen de nadruk op VERBROEDERING leggen. Najib en ik hebben veel gemeen, we komen allebei uit arme gezinnen en hebben ons in Nederland opgewerkt. Wij houden van dit land en hebben allebei een gemengd publiek opgebouwd. Daarbij maken we allebei een soort comedy waarin je grappen kunt maken over bevolkingsgroepen, zonder dat wij mensen kwetsen. Dat gevoel gaan wij in De Kuip op feestelijke wijze uitdragen”.

Hakim Traïda
In diezelfde Volkskrant lees ik dat acteur Hakim Traïdia zegt: “De beste oplossing is cultuur, dat is het grootste wapen. In alle landen profiteren populisten ervan dat het slecht gaat. Zij proberen een angstpsychose te creëren.
Bij een bang persoon kun je meer bereiken. Zodra mensen het goed hebben , is er geen probleem meer. Je kunt een kind verpesten door elke keer te zeggen dat de buurman een boze wolf is. Later wordt dat kind dan zelf een boze wolf!!!”

Vergeet Ali B. niet: ik deelde laatst al op Facebook de uitzending met Mathilde Santing van Ali B. op volle toeren: https://www.facebook.com/alibovt/videos/1449235851771929/?pnref=story

TedxHilversum
Ik was op 7 december ’16  bij TEDxHIlversum, die werd voor de 2e keer in Gooiland georganiseerd. Het thema was: The Art of Engagement. Sprekers krijgen voor een TED talk 20 minuten om over hun passie te vertellen. Het meest aangrijpende verhaal van die avond, was wel dat van de Marokkaanse tramconducteur. Hij woont in Molenbeek in Brussel. Hij verloor zijn vrouw bij de aanslag in maart ’16 en bleef met 3 zoons achter. Hij werd dubbel gestraft, omdat hij naast dat vreselijke verlies ook nog eens gezien werd als potentiële extremist. De liefde voor zijn vrouw en kinderen heeft hem zijn kracht terug gegeven, vertelt hij. Hij is een Jihad voor de LIEFDE begonnen. Hij zegt: liefde is universeel en het enige antwoord op haat. Laten we 22 maart beschouwen als de dag van de Liefde. Laten we de verschillen omarmen en open zijn naar elkaar. Dat noem ik de meest pure vorm van VERBINDING.

Hanneke Groenteman
Ook vind je Verbinding terug bij Hanneke Groenteman in haar tv. serie, “de Kanarie in de kolenmijn”. Je ziet haar op een gegeven moment in gesprek met een opgeschoten, scheldende Marokkaanse knul. Kankerjood noemde hij iedereen. Dat gebruikte hij naar mensen die hem in de weg zaten. “Weet je wel wat je zegt?” vraagt Hanneke aan hem. Al doorvragend kreeg ze die jongen zover, dat hij inzag dat het kwetsend was voor een heleboel mensen is.
Doorvragen is gewoon een goede manier om verbinding te krijgen.

De wet van aantrekking: waar je aandacht aan geeft, wordt groter.
Ik ben ervan overtuigd dat als je onjuiste berichten de wereld instuurt, de negativiteit uiteindelijk bij jou zelf weer terug komt. Een absurd voorbeeld is die “Pizzagate”, waar Hillary zwart gemaakt wordt,  tijdens de aanloop voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Al die negatieve berichten in het Nieuws, in de kranten, die eeuwige herhaling, weer een rijtje hoe het ook weer ging bij vorige aanslagen … en vergeet de sociale media niet!
Door steeds maar weer al die verschrikkelijke berichten te benoemen, maakt dat je alleen daar op gefocust bent en blijft en dat dat groter en groter wordt, zodat alleen maar de angst toeneemt. Daarmee raken we onze innerlijke kracht kwijt. Onze veerkracht.
Alles is energie, dus positief wordt positiever, negatief wordt negatiever…

Ergens bij horen
Dat willen we toch allemaal, ergens bij horen? Als buitenstaander, of als je gepest wordt, hoe eenzaam zul je je voelen… Laten we stoppen met Wij en Zij denken Daar is iedereen bij gebaat. Laten we onze empathie gebruiken.

Goede voornemens (niet alleen) voor 2017:
Ik stel voor dat we ons voornemen om niemand meer buiten te sluiten. Nooit meer.
Hoe kunnen we dat doen?
Een prachtige manier is, “spreading good rumors”.
Ik leerde jaren geleden al in een workshop Vergeven van Edith Stauffer over “spreading good rumors”.
Dat is een eenvoudige manier om mensen die “er buiten staan”, er weer bij te betrekken. Zeker op kleine schaal in je eigen omgeving werkt dat als een trein. Laten we daar beginnen.

Hoe gaat dat dan precies?
Er zit in ieder mens wel iets goeds. Dus op school, op je werk, in je buurt, in je familie, als er iemand wordt buitengesloten, ga je op zoek naar dat goede van die persoon, al kun je maar één dingetje verzinnen.
Door die goede kwaliteit te gaan benoemen, als “rumor” als gerucht, laat dat zich door vertellen. Dat wordt meer en komt weer terug bij die persoon. Die voelt zich gewaardeerd, voelt dat hij/zij erbij hoort, en gaat zich meteen anders gedragen. …

Zoek de sleutel bij je zelf
Het gaat om eigen verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er gebeurt in je leven. Vooral voor je eigen emoties. Als jij geraakt bent door iets, als jij je ergert aan je collega, of aan je partner, als jij boos bent over iets, vraag jezelf dan af, wat voel en voelde ik?  wat wordt er zo in mij geraakt???
Niet om alles naar jezelf toe te trekken en je schuldig te gaan voelen. Niet om alles goed te praten van die ander. Absoluut niet. Nee, omdat dat voorval iets in jou spiegelt. Kijk daar naar.
Dan kun je vervolgens die ander aanspreken op zijn of haar gedrag. Zonder lading kun je zeggen wat jij wel en niet wilt. Vanuit liefde kun je  vertellen wat het met jou deed. Je kunt vanuit je eigen kracht luisteren, zonder oordeel.
Zo nodig vergeven.

Luisteren
Verbinding betekent ook luisteren naar wat die ander te zeggen heeft. Naar de emoties van die ander, met medeleven en meevoelen (ipv. medelijden). We zijn allemaal dochter of zoon, vader, moeder, broer, zus, opa, oma….. Laten we elkaar als mensen blijven zien en benaderen. Laten we vooral in gesprek blijven gaan.

Het gaat hier om een levenshouding: anderen omarmen, in liefde, met empathie en vergeving.
Maar ook verantwoordelijkheid voor jezelf nemen, vooral voor je eigen emoties. En in gesprek gaan en luisteren.

Dat is wat ik graag wil uitdragen in het nieuwe jaar van 2017.


2 reacties op “Verbinding en Verbroedering”

  1. Wow! Margot! Wat een mooie en rijke blog! En vol met aanknopingspunten!
    Ik heb ongeveerd driekwart ervan gelezen, en ga nu eerst eens verder met Ulrike Guérot – die tegenlicht uitzending opzoekn.
    Dank je wel, lieve Margot, groetjes, Peter van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *