Ho’oponopono, verbeter de wereld, verbeter jezelf…


Ho’oponopono, verbeter de wereld, verbeter jezelf…

Laatst schreef ik een blog over Verbinding-Verbroedering. Dat werd door veel mensen bekeken. Daar was ik heel blij mee. Het spreekt kennelijk velen aan.

Doordenkend over dat thema… en de komende verkiezingen…
Nu de verkiezingen eraan komen, maak ik me zorgen om het feit dat Geert Wilders op dit moment zo hoog in de peilingen staat. Dat vind ik niet fijn. Dus zat ik te zoeken, hoe je mensen kunt  bereiken anders te gaan stemmen.
Ik ben niet de enige die roept om te stoppen met wij- en zij- denken. Bijvoorbeeld onlangs stond nog de advertentie in de kranten: Wij Zijn Nederland.
Later bleek dat door de PvdA geïnitieerd. Zo ook de actie tegen haat, ook die was door een PvdA-er opgezet. Veel mensen waren naar het Malieveld gekomen.
Dat vind ik toch geen goede actie. Jammer, want als je tegen haat bent, krijg je  immers alleen maar meer haat terug.

Positieve actie
Dus, hoe kun je positief in actie komen? Door te stoppen met bang zijn en al helemaal met tegen iets zijn.
Polariseren laat ik aan Wilders over, dat  werkt alleen maar averechts.
Laten we met elkaar in onze kracht gaan staan. Laten we voor alles de woede stoppen, mèt alle angst die daar bijna altijd onder zit, in onze samenleving.
Hoe kunnen we onze krachten bundelen?
Door samen meer te mediteren. Heel goed idee. In heel Nederland kennen we inmiddels Stadsverlichting, opgezet door Tijn Touber. Spreekt mij erg aan.

Ho’oponopono
Wat kunnen we samen nog meer? mijmerde ik verder. Wat voor effect zou het hebben, als we met elkaar Ho’oponopono (zie hieronder) gingen beoefenen naar Geert Wilders èn zijn ideeën en misschien wel naar alle vergelijkbare ideeën in heel Europa, in heel de wereld? Gewoon als experiment.
Laten we op deze manier een golf van Liefde, een deken van Liefde over ons land heen leggen.

Om nog maar eens met Typhoon te spreken, “alles is liefde”, door hem prachtig bezongen in Moro Lobi, zijn nieuwste programma. Hij heeft het er ook over, dat “de weg naar binnen, de enige weg is”.
Ho’o ponopono gaat ook over naar binnen gaan, in je kracht gaan staan en Zelf Liefde.

Wet van de Aantrekkingskracht
Maar…. toen ik dat idee met een vriendin besprak, voelde ik ineens duidelijk mijn eigen boosheid. Met daaronder pure angst voor al die populistische ideeën. Ik realiseerde me op dat moment, dat als je een actie opzet vanuit angst of woede, dat je dan alleen maar meer angst en woede terug zult krijgen.
Zo werkt nu eenmaal de wet van de Aantrekkingskracht. Ik noemde dat hierboven al en ik weet dat maar al te goed.
Bij Ho’oponopono gaat het ook alleen maar over jou zelf. Als jij bang bent of boos op iemand, heb je het altijd over jezelf. In jouw eigen leefwereld heb je boosheid en angst toegelaten. Ik deed dat  in mijn leefwereld.

Blinde vlek
Ik zat helemaal op een dood spoor, met mijn “deken van liefde”.
Dat gaat wel over kracht en naar binnen gaan, over zelfliefde…. Maar het werkt anders…

Hoe werkt Ho’oponopono dan?
Ho’oponopono (spreek uit: Ho o pono pono)  is een oude methode van verzoening en vergeving, een sjamanistische methode uit Hawaii. Het is een mooie manier om mensen, die je ergeren of onheus bejegenen, te vergeven. Niet om zelf de schuld op je te nemen, maar om de Liefde te laten stromen. Er wordt gezegd, dat Ho’o ponopono de weg is naar Zelf-Liefde.

Het gaat om vier zinnetjes, vier stappen die je tegen jezelf zegt, of eigenlijk het universum instuurt:

1 – Ik hou van je
2 – Het spijt me
3 – Wil je me vergeven?
4 – Dank je wel

I love you (tegen het universum), please forgive me (voor de imperfecties in mijn wereld),
I am sorry (voor de imperfecties in mijn wereld), thank you (voor de mogelijkheid om de imperfecties te genezen).

Je zult zien dat op het moment dat je zegt ik hou van je tegen jezelf en het universum, dat angst en ergernis verdwijnen. Pure liefde en harmonie komen er voor in de plaats.  Als je Ho’oponopono beoefent voel je je meteen beter. Het is alsof je een andere wereld binnengaat. 

Je doet het dus eigenlijk helemaal voor jezelf: zo werkt het: verbeter de wereld, verbeter jezelf!
Wij hebben op een onbewust niveau in ons zelf toegelaten: bijv. angst, woede, pijn, teleurstelling, frustratie…
Het gaat niet om affirmaties, maar om sleutels die de energie van het onderbewuste vrijmaken en je helpen om schoon te worden van oude programma’s.
Beoefenaren van Ho’o ponopono hebben het over cleanen, schoonmaken, vrij worden van (oude) pijn.

Aan de slag gegaan met Ho’oponopono
Nu ben ik  in mijn eentje begonnen. Ik ben aan de slag gegaan met de vier zinnetjes. Minimaal 1x per dag, en zo vaak als ik er aan denk.  Het geeft mij een heleboel rust.
Gouden tip voor iedereen die de wereld wil verbeteren.

Bij de Helende Reizen, kom ik het ook nogal eens tegen, dat de cliënt tot uitspraken komt tegen zijn of haar moeder: “het zou fijn zijn, als jij ook eens wat meer voor jezelf zou opkomen …” Dat is liefdevol bedoeld.
Toch kun je anderen niet veranderen. Als jij zelf aan de gang gaat, zal je omgeving meegenieten. Als jij dat doet, verandert er van alles in de energie. Zeker ook voor je kinderen. Zij spiegelen jouw angst, ongeduld, onzekerheid gewoon. Vervolgens krijgen zij de labels, terwijl, als de ouder oud zeer verwerkt, komt dat de kinderen alleen maar ten goede. Niet om te zeggen dat de ouders de schuld zijn. Dingen gaan zoals ze gaan.
In het programma over “het verborgen leven van kleuters”, met Steven Pont, zie je allerlei patronen terug, afkomstig uit het gezin. De gezinssamenstelling is van belang bijvoorbeeld. Ieder kind heeft zijn eigen aanleg, de omgevingsfactoren spelen absoluut een rol.

Verbeter de wereld, verbeter jezelf
Herken je mijn gedachtegang? En zou je ook het liefst de hele wereld veranderen?
Jij kunt alleen maar invloed op je eigen gevoelens uitoefenen, op jouw eigen houding en gedrag.
Anderen kun je echt niet veranderen.
Door jezelf te veranderen, door jouw leefwereld op te schonen, door jouw energie te reinigen, kun je wel degelijk een verschil maken. Vergeving is het ultieme loslaten. Dat helpt daarbij. Dat is wat in de Helende Reis-methode zo krachtig werkt. Ook Ho’oponopono werkt krachtig.

Hoe meer mensen, hoe krachtiger
Wat wel zo is, hoe meer mensen dat doen, hoe sterker het effect. Vandaar dat ik mijn verhaal met jou deel.
Het is aan jou. Deel mijn blog op facebook, of vertel het verder aan iedereen die het horen wil.
“Waar sta jij?” is de vraag van Barbara Baarsma in haar DWDD Talk op 16 februari. Zij stelt de vraag, waarom vooral het negatieve in onze maatschappij zoveel nadruk krijgt. Er gaat zo ontzettend veel wel goed. Ons grootste goed in Nederland is het Vertrouwen in elkaar. Mooi en helder verwoord.

Ik ben benieuwd naar de verkiezingen op 15 maart.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *