gelukkige ouders <-> gelukkige kinderen


                                         Gelukkige ouders  <-> Gelukkige kinderen  

Wist je dat volgens de TAO, de oude Chinese levensfilosofie, gelukkige kinderen de spiegel zijn van gelukkige ouders? Dat betekent: Jouw geluk is het beste voorbeeld, dat je je kinderen kunt geven.’

En klopt het, dat wij voor onze kinderen alles over hebben? Dat wij ons verantwoordelijk voelen voor hun geluk? Daar gaat dit blog over.

Wat kun jij nou doen om jouw kind gelukkig te maken?

 1. Zelf gelukkig zijn
 2. Werken aan jezelf
 3. Positief ingesteld zijn
 4. Aandacht hebben en luisteren

 

 1. Wat is dat, gelukkig zijn?
  Ze zeggen dat je het kunt leren, googel maar eens op gelukkig zijn. Daar kom je nogal eens tegen, dat succesvol zijn en lef hebben jou helpen om gelukkig te worden. Ik betwijfel of succesvol en lef nu de belangrijkste items zijn van Geluk. Voor mij gaat het veel meer over zelfvertrouwen en jezelf accepteren en van jezelf houden. Geluk komt in momenten en dan weer een poosje niets. Die pieken en dalen maken dat je voelt dat je leeft. Het succes volgt dan vanzelf.
 2. Werken aan jezelf
  Ik denk dat je gelukkig kunt worden, door aan jezelf te werken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld pijnlijke emoties op te ruimen. Of beperkende overtuigingen. Als jij, moeder, je altijd en overal hebt aangepast, komt dat ergens vandaan. Als jij, vader, niet goed in je vel zit, neemt je kind dat onbewust over. Zelfs als jij een depressieve ouder bent, reageren je kinderen daarop misschien door “onbegrijpelijk gedrag”. Ze spiegelen jou.
  Daar ligt dus de sleutel: bij jou zelf!!! Je kunt hier meer over lezen in mijn blog: de sleutel van opvoedingsvragen ligt bij ouders…

In mijn boek Geluk op je pad… kun je lezen dat ogenschijnlijk kleine voorvallen al een enorme impact kunnen hebben op je leven, op jouw geluk. De 20 mensen wiens Helende Reis ik in het boek belicht, zaten allemaal in de knoop met iets ‘’kleins’’. Een enkeling met iets “groters”. Allemaal voelden ze dat ze niet ten volle konden leven. Niet echt konden zijn wie ze werkelijk zijn. Gedurende het traject gingen ze steeds meer van zichzelf houden. Er kwam ruimte voor acceptatie, inclusief al hun tekortkomingen. Dat gaf een enorme rust. Dat maakte hen gelukkig. Volgens mij is dat de allerbelangrijkste ontdekking: geluk zit binnenin je.

Jouw Bron-ervaring.
Als iemand in mijn praktijk voor een Helende Reis komt, en nadat hij zijn probleem heeft verteld, gaan we op zoek naar de emoties die daar bij horen. Ik nodig hem daartoe uit: “Voel maar…  open je er maar voor… wat zit er onder…? en wat is er nog meer…? voel maar…”
Het lijkt gek, maar als je door al die emotionele lagen heen gaat, komt er op een goed moment niets meer. Als je dan nog dieper gaat, dan kom je uit, bij waar het eigenlijk om gaat, bij de bron. Bij sommige mensen uit zich dat heel beeldend en explosief, bij anderen gaat dat heel subtiel met een gevoel van rust en overgave, liefde, acceptatie, alles omvattend geluk, één geheel… Die bron ervaring maakt de Helende Reis zo bijzonder. Dat moment is een geluksmoment!

Op de meest onverwachte momenten in je leven rust ervaren, vrede met jezelf,  jezelf accepteren en houden van jezelf … dat is GELUK en dat is VRIJ zijn!
Vanuit dit basis – gevoel van geluk van binnen kun je alles aan. Ook als het even wat minder met je gaat in het leven.
Vaak hoor ik van cliënten dat ze inzicht hopen te krijgen door een Helende Reis.
Zoals laatst nog, “ik wil leren mezelf te begrijpen, waarom ik bepaalde dingen wel doe of juist niet. Dan kan ik anticiperen en anders reageren“.

Mijn vaste antwoord daarop
“ik weet, door alle Reizen die ik zelf deed en die ik heb begeleid, dat je door het doen van een Helende Reis, jouw probleem dusdanig oplost, dat je daar helemaal niet eens meer over hoeft na te denken. Je hoeft niet meer te bedenken, oh, nu ga ik assertief zijn of mijn mening geven. Die mening geef je gewoon, want je bent je blokkades kwijt geraakt dankzij die Helende Reis… je bent vrij..!”

 1. Lees over Positiviteit  in mijn blog:
 2. Lees over Aandacht  in mijn blog:

Conclusie: Zorg dat jij vrij en gelukkig bent. Wat jij je kind voor leeft, werkt door op zijn of haar geluk. Met een enorme impact op alles: jezelf, je relatie, je gezin, je familie, je werk, hobby’s, sport, …
… genieten!!!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *